Likovno ustvarjanje

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec

Širimo obzorja, združujemo ljudi.

Avtor: Anica Nartnik

Likovna razstava PREBUJANJA      

V Hiši sonca JSKD Logatec, 11.4.2024, ob 18.00 uri;

Nagovor mentorice  v kulturnem programu ob odprtju razstave

Prebujanja je naslov  tokratne likovne razstave, ki so jo pripravile likovnice Likovne skupine UTŽO.

Zakaj PREBUJANJA? Kje najdemo povezave in asociacije?

Prav gotovo najprej v letnem času. V mesecu aprilu, v pomladi!

V prebujanju narave, vsega živega, v prebujanju vsega rastlinstva, v ustvarjanju novega življenja, v svetlobi, ki  nas dela žive in upajoče.Prebujanja najdemo v motivih slik. V motivih cvetja. V prebujanju ljubezni, ko se zdi vse mogoče. Prebujanja so v motivih, ko se noč prevesi v dan. Prebujanja so sredi noči, v mesečini, ko nam spanec  noče leči na oči. Prebujanja so v novem  prijateljstvu, v veselju in živem življenju.

Prebujanja so se zgodila v iskanju kreativnih idej ob ustvarjanju likovnih del. Prebujanja občutij, ki so potrebna  za  proces ustvarjanja. Prebujanja ob spoznavanju likovnih  tehnik, ki so bila nova in so likovnice peljale v iskanje lastnega izraza.

Likovnice razstavljajo grafična dela, ki so nastala v tehniki linoreza, tiska s štampiljkami, šablonskega tiska in  kolagrafije . Izdelovanje matric je bilo navdušujoče. Odtiskovanje je ponujalo veliko igrive kreacije. Postopki so dokaj preprosti in so dosegljivi  vsakomur. Poleg grafičnih del se nam na razstavi predstavljajo likovna dela v tehniki akvarela, akrila in pastel – praskanke.

Ustvarjanje nas preizkuša v našem ustvarjalnem potencialu, v pogumu, preizkuša nas v zaupanju vase. V procesu moramo skrbno načrtovati in še bolj pomembno…moramo se znati tudi prepustiti. To ni lahko! Poseben izziv predstavlja slikanje tihožitij. Jabolka, limone , fige! Tihožitje zahteva razumevanje in upoštevanje likovnih prvin, potrebni so pravi velikostni odnosi, barvna lestvica, pomembna je svetloba in senca, pomembna je perspektiva.

Zaradi vsega omenjenega izrekam iskreno pohvalo in zahvalo Bojani, Mariji, Zdenki, Anici, Antoniji, Vesni, Lidiji in Vidici. Ko smo v ponedeljek slike postavile v steklo in so se dvignile na vrvice, so slike zaživele v svoji likovni vrednosti. Ponosne ste lahko, zato iskrene čestitke!

Najlepše bi se zahvalila JSKD Logatec za gostovanje v njihovih prostorih, UTŽO Logatec za podporo in  sodelovanje. Zahvaljujem se literarnim navdušencem društva Zeleni oblak, ki so se prijazno odzvali in s svojimi literarnimi deli sodelujejo v kulturnem programu. Zahvaljujem se harmonikarju Martinu Kreču za glasbeni del . Želim vam lep dogodek, veselje ob gledanju slik in prijetno druženje.

Darja Rupnik Krušič